Bakverk

Vi hittar på nya bakverk hela tiden. Det är liksom anledningen till Finfika, nya smaker som vi bara behöver prova. En uttjatad sanning är att det är bättre att arbeta med råvaror i säsong. Det gör vi, billigare bättre, och en utmaning varje vecka när något nytt mognat.

flädertårtaTårta av Mazarinbotten och Flädermousse. Blommorna är Från Blodflädern som skymtar i bakgrunden och rosen ”Captaine John Ingram”

Pavlova, alltså marängbotten, med lemoncurd, Jordgubbar och Chokladmynta, senare på säsongen med blåbär, eller Vinbär om de är fina.

Mazariner, jag provbakade dem i Juni med jordgubbar,under högsommaren med Körsbär och i september, lingon. Mazariner kan vara för söta, med lingon blir de perfekta.

Små biskvier har jag gjort i alla dessa smaker: jordgubbar(på bilden med violgarnering) blåbär, svartvinbär, smultron, lingon, äpple, till jul:fikon och konjak, apelsin, saffran, rom och vanilj.

Morotskaka brukar vi baka, en extragod med topping av dagens bär.

Eller om det är vårvinter och dåligt med bär, mynta och lime. Svartvinbär tycker jag själv är godast men blåbär, körsbär, lingon duger de också.

En mörk chokladkaka med chokladmousse och kanderade valnötter finns ofta, om det inte är säsong för zuccini för då gör  vi en mörk chokladkaka baserad på zuccini, sen har vi chili i moussen för lite bett.

Blir det mycket  saft av rosor, ja man kan göra det, gott men väldigt parfymerad smak. Vi bakar då en kaka med smak av rosor och jordgubb/youghurtmousse.

Är du mer hungrig erbjuder vi smörgåsar. Vi har gjort en smörgås med getkött på våren och en med ko-ost från Alfta, grönärtspuré, sallad och örter. Eller salami, bönpuré, inlagd lök och sallad. När vi har mycket koriander(vi älskar koriander) gör vi hommus och inlagda morötter till de mackorna.

Det godaste vi har är våra pajer, vi bakar på filodeg och gör små, små, med kantareller, som en munsbit med sallad. De större, som faktiskt går att bli mätta på har vi gjort med färskpotatis och dill eller gulbeta och blåmögelost. Alltså den här färskpotatispajen är värd en omväg, men vi bakar den inte förrän vi har ny härlig egen potatis, i mitten av Juli alltså. Nya smaker varje gång vi har öppet.

4 reaktioner på ”Bakverk

  1. Pingback: Finfika « Fröken Textil

  2. Eva W

    Räkna med besökare från Klapparvik i morgon (idag – det är tydligen redan lördag)! Håller tummarna för kantarellpajerna!

  3. Gerd Sjöberg

    Bilderna visar fantastiskt fina bakverk, lite annorlund. Blir så frestad, så det måste bli ett besök till sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s